Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručná historie a vznik lodi Corsaire.

24. 11. 2009

Stručná historie a vznik lodi Corsaire.

Po vzniku Národního školícího střediska (CNG) ve Francii bylo třeba najít lodě pro stážisty. Trh nenabízel nic, co by bylo tak robustní, levné, snadno udržovatelné a přitom pohodlné při plavbě.

Jean-Jacques Herbulot (narozen 29.3.1909) se rozhodl postavit loď na základě nové koncepce. Použití tuhého materiálu trupu namísto tradiční stavby sestávající z žeber a kýlu.

Po úspěchu prvních plavidel tohoto typu, Vaurien a Caravelle, vznikl v roce 1953 Corsaire. V roce 1954 byl postaven Corsaire s výrobním číslem 1. a všichni byli nadšeni. Úspěch byl okamžitý a výroba lodi rostla.

V roce 1972 Jean-Jacques Herbulot upravil plány Corsaira pro výrobu ze skelné tkaniny a polyesterové pryskyřice do formy. V témže roce architekt volně zveřejňuje plány pro amatérskou stavbu Corsaira, vydává stavební příručku včetně fotografií postupů.

Když byla v Anglii zřízena kategorie Junior Offshore pro závody na moři, Jean-Jacques Herbulot upravuje Corsaira pro tyto podmínky.

Tyto návrhy a použití materiálů pro jeho stavbu udělaly z Corsaira solidní a bezpečnou loď pro mořskou příbřežní plavbu.

To vedlo k objevu moře a jeho zákonitostí pro větší počet lidí a Corsaire stal se legendární lodí.

V roce 2004 oslavil Corsaire 50 let. V Port Le Foret se sešlo 75 lodí. Odhaduje se, že bylo postaveno více než 3000 kusů ve Francii, 150 lodí bylo vyvezeno do USA a několik desítek do Austrálie. Švýcarská loděnice Amiguet vyprodukovala téměř 900 kusů a stavba pokračuje.

Loď je stále oblíbená u amatérských stavitelů, kteří jsou často udiveni moderností i rokem vzniku.

Corsaire byl středem zájmu během nedávné výstavy v Paříži a v La Rochelle.

Díky asociaci vlastníků je Corsaire stále oblíbený jako nejdostupnější loď ve své kategorii, což byla hlavní myšlenka Herbulotovy lodičky pro všechny....

Jean-Jacques Herbulot zemřel v červenci roku 1997 v 88 letech

Přeloženo z francouzského originálu.

Pavel Rauner

Obrazek

Architekt: Jean-Jacques HERBULOT

Celková délka: 5.50 m
LWL: 4.65 m
Šířka: 1.92 m
Ponor 0,55 m /1 m
Hmotnost: 560 kg
Balast: 150 kg
Plocha plachet:
Hlavní plachta: 11,74 m2
Genua 7,50 m2
Spinnaker: 22,60 m2

Obrazek

Fotogalerie zde

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář